när du letar efter en "speciell" person…

Vad kostar det med en felrekrytering?

Man ser i bland frågan komma upp i en del sammanhang och frågan kan självklart vara befogad. Men vad skall man göra med svaret? Alla inblandade i en chefsrekrytering vill ju så klart att det skall fungera och att just den kandidat man har valt skall vara som ”klippt och skuren” för befattningen.

En felrekrytering kan kosta bolaget precis hur mycket som helst! Är det en VD som man har rekryterat kan denne leda bolaget i en helt fel riktning, speciellt om bolaget har ”en sovande styrelse”. Sovande styrelser är inte helt ovanligt, även i lite större bolag.

Nu är det ju inte så att bara för man anlitar executive search så har man eliminerat risken för en felrekrytering. Det finns massor av exempel på detta, men kanske inget man kan läsa om på bolagens hemsidor. För att dramatiskt minska risken för felrekrytering är det ju självklart att profilen på den tänkta kandidaten måste vara genomarbetad och realistisk. Det är dessutom viktigt att man som rekryterare ”känner sina kandidater”, gärna även kandidaternas tidigare arbetskamrater och vänner.

Sen skall man nog som bolag ha lite ”självinsikt” och inte glamourisera vare sig över sitt bolag eller över arbetsuppgifterna. Om det är en VD eller annan högre befattning krävs det att man som bolag och arbetsgivare erbjuder en skälig ersättning, redan i läge 1. Vad en skälig ersättning kan vara är ju så klart olika i olika branscher men en VD-lön för ett bolag som omsätter 250 miljoner om året skulle kunna ligga på cirka 100 000 kr / månad. En lägre lön kan också fungera om det finns en uppsida med t.ex. bonusar vid vissa måluppfyllelser eller aktier i bolaget.

nimble_asset_business_banana

Executive Search

Executive Search handlar, oftast, om att leta upp och erbjuda en unik person med en unik kompetens ett nytt arbete. Personen i […]